naar een initiatief van de Combinatiefunctionaris Cultuur Brielle

Inleiding

We leven in een bijzondere tijd. Als je ons begin dit jaar had verteld dat we nu zoveel mogelijk thuis moesten blijven, alle horeca dicht zou zijn, we niet meer op kantoor konden werken en de kinder niet meer naar school mochten, dan hadden we je waarschijnlijk nooit geloofd.

En toch is dat wat nu het geval is. De laatste keer dat er ‘vrijheidsbeperkende maatregelen’ golden in Nederland was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog (los van de autoloze zondagen in 1973). Kun je het je voorstellen? Zo lang geleden!

Wat we ons dus nu misschien nog niet helemaal beseffen, maar zeker wel het geval is: we zijn op dit moment onderdeel van een bijzonder stukje geschiedenis van de toekomst. Met zijn allen beleven wij nu, wat anderen later in de boeken teruglezen!

Daar moeten we wat mee dacht ik. We moeten die geschiedenis letterlijk gaan schrijven! Met z’n allen! Vandaar deze website: Brielle Schrijft Geschiedenis.

We zullen verhalen verzamelen van iedereen die ze wil delen. Verhalen in alle denkbare vormen. Geschreven tekst van hoe jullie deze tijd ervaren en doorkomen. Verhalen waarin je vertelt hoe je thuis werkt, les krijgt of les geeft. Voel je je alleen omdat er geen bezoek mag komen omdat je in een zorginstelling woont? Of mis je opa en oma heel erg omdat je niet bij ze op bezoek mag? Heb jij in een foto gevangen hoe die de intelligente lockdown er op straat uit ziet? Ben jij de eigenaar van een horeca-gelegenheid en heb jij een slimme manier gevonden om in deze tijd toch nog wat omzet te genereren? Voel je je eenzaam omdat je alleen woont of kun je niet wachten tot de kids weer naar school mogen omdat het nu wel erg druk is in huis? Kun jij je gevoel misschien beter kwijt in een gedicht of tastbaar kunstwerk? Hoe beleef jij deze periode? Wat houd je bezig? Wat zie je gebeuren?

Alle verhalen -op welke manier dan ook weergeven- zijn welkom. Wij zullen ze allemaal verzamelen en vervolgens bundelen in een boek. Een echt boek! Maar voordat het zo ver is gebruiken we de blogs op deze website om alvast verhalen met jullie te delen. Zo krijgen we zowel online als uiteindelijk ook offline een prachtig verzamelwerk van geschiedenis geschreven door de Briellenaren zelf. Schrijf jij ook mee aan dit stukje geschiedenis?

Brielle Schrijft Geschiedenis is een initiatief vanuit de Combinatiefunctionaris Cultuur Brielle van Stichting Kunst en Cultuur Brielle.