Hallo allemaal! Allereerst zal ik mezelf even voorstellen. Ik ben Kim van de Kant en ik werk bij Stichting Kunst en Cultuur Brielle. Daar ben ik onder andere Combinatiefunctionaris Cultuur voor Brielle. Vanuit die functie heb ik nu Brielle Schrijft Geschiedenis opgezet. In samenwerking met verschillende andere organisaties en jullie (nu nog lezers, maar straks mede schrijvers) zal deze website steeds meer vorm krijgen en een plekje van ons allemaal worden. Wat gaan we precies doen?

We leven in een bijzondere tijd. Als je ons begin dit jaar had verteld dat we nu zoveel mogelijk thuis moesten blijven, alle horeca dicht zou zijn, we niet meer op kantoor konden werken en de kinderen niet meer naar school mochten, dan hadden we je waarschijnlijk nooit geloofd.

En toch is dat wat nu het geval is. De laatste keer dat er ‘vrijheidsbeperkende maatregelen’ golden in Nederland was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog (los van de autoloze zondagen in 1973). Kun je het je voorstellen? Zo lang geleden!

Wat we ons dus nu misschien nog niet helemaal beseffen, maar zeker wel het geval is: we zijn op dit moment onderdeel van een bijzonder stukje geschiedenis van de toekomst. Met zijn allen beleven wij nu, wat anderen later in de boeken teruglezen!

Daar moeten we wat mee dacht ik. We moeten die geschiedenis letterlijk gaan schrijven! Met z’n allen! Vandaar deze website: Brielle Schrijft Geschiedenis.

We zullen verhalen verzamelen van iedereen die ze wil delen. Verhalen in alle denkbare vormen. Geschreven teksten van hoe jullie deze tijd ervaren en doorkomen. Verhalen waarin je vertelt hoe je thuis werkt, thuis les krijgt van je ouders of juist les geeft aan je kinderen. Voel je je alleen omdat er geen bezoek mag komen omdat je in een zorginstelling woont? Of mis je opa en oma heel erg omdat je niet bij ze op bezoek mag? Heb jij in een foto gevangen hoe deze ‘intelligente lockdown’ er op straat uit ziet? Ben jij de eigenaar van een horeca-gelegenheid en heb jij een slimme manier gevonden om in deze tijd toch nog wat omzet te genereren? Voel je je eenzaam omdat je alleen woont of kun je juist niet wachten tot de kids weer naar school mogen omdat het nu wel erg druk is in huis? Kun jij je gevoel misschien beter kwijt in een gedicht of tastbaar kunstwerk? Werk jij in de zorg en wil je daarover iets kwijt? Of heb jij misschien wel zelf corona gehad en kun je ons vertellen hoe dat was?

Hoe beleef jij deze periode? Wat houd je bezig? Wat zie je gebeuren om je heen? Wat vind je fijn en wat juist niet? Wat wil je met ons delen? Wat wil je kwijt aan de wereld? Wat wil je dat de mensen over 20 jaar lezen over deze periode? Het is allemaal aan jou!

Alle verhalen -op welke manier dan ook weergeven- zijn welkom. Het uiteindelijke doel is om ze allemaal te verzamelen en vervolgens te verwerken tot een boek. Een echt boek!

Maar voordat het zo ver is gebruiken we de blogs op deze website om alvast verhalen met jullie te delen. Zo krijgen we zowel online als uiteindelijk ook offline een prachtig verzamelwerk van een stukje geschiedenis geschreven door de Briellenaren zelf.

Schrijf jij ook mee aan dit stukje geschiedenis? Ik hoop snel van je te horen!

Liefs,
Kim